ELÉRHETŐSÉGEK
   8932 Pókaszepetk
   Kossuth Lajos u.5.
   30/976-44-44
   92/384-242
   Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 Futómű átvizsgálás

A futómű alkatrészeinek kopása, a megengedettnél nagyobb játéka balesetveszélyes és zavaró lehet. Rontja az úttartást és zavarja a vezetőt. Ajánlott legalább félévente átvizsgáltatni az autót, hogy a futómű alkatrészeinek hibája miatt  a jármű úttartásával ne legyen probléma.

A futómű átvizsgálás alapvetően a gömbfejek, szilentblokkok, illetve stabilizátorok állapotfelmérését jelenti, nálunk azonban mindez többet jelent.

Nem csak a fent felsorolt alkatrészeket vizsgáljuk át, hanem a lengéscsillapítót és a gépjármű fékberendezéseit is, hiszen a futómű legfontosabb elemei közé ezek is beleszámítanak.

A lengéscsillapító feladata, hogy biztosítsa a kerék és az út között a lehető legjobb kapcsolatot, illetve az, hogy egy egyenetlen úton haladó kerék lengései, zavaró rezgései az utastérben kevésbé legyenek érezhetőek. Mindkét feladata kiemelten fontos közlekedésbiztonsági szempontból, hiszen míg az előbbi hosszabb fékutat és bizonytalan úttartást okoz, addig az utóbbi hatására a vezető hamarabb elfárad és nőni fog a reakcióideje. Ennek az alkatrésznek a hatásosságát a műszaki vizsgáztatáshoz is használt lengéscsillapító-vizsgáló segítségével mérjük.

 

A fékberendezéseket először a lengéscsillapító vizsgálathoz hasonlóan a műszaki vizsgáztatáshoz használt műszerrel (fékpaddal), majd szükség esetén szemrevételezéssel is átvizsgáljuk. Szemrevételezéssel megállapíthatóak a rendellenes, illetve a megengedettnél nagyobb mértékű fékbetét/fékpofa/féktárcsa kopások, amelyek miatt az alkatrészek cserére szorulnak.